Kelkitin Güneybatı’sında yeralan köyümüz. Doğusunda Aşut, Batısında Gültepe, Güneyinde Camallı,Kuzeyinde Beşdeğirmen, Kuzeydoğusunda Babakonağı, Güneydoğusunda Dölek, Güneybatısında Uzunkol, Kuzeybatısında Söyütlü, köyleriyle komşudur.

<> Arazi konumu
Dar ve derin vadilerle birbirinden ayrılmış yüksek dağlar kuzeyin ve güneyin belirleyiçi özelliyidir. Çambaşı yaylasıda köyün güneydoğu’sunda yer alır.Köy arazi’sinin en yüksek noktası Kabaktepe ziyaretidir.Çambaşının içinden geçen Karapahar ve Vank Vadilerini boydan boya kat eden.Çambaşı çayı köyün başlıca akar sularındandır.Arazinin %50 Dağlar %25 Ovalar %12 Vadiler %13 Ormanlar teşkil etmektedir.

<> Yer Şekilleri:
Çambaşı köyünü yeryüzü şekilleri bakımından ele alındığında;Köyün büyük bir bölümünün tamamen dağlarla kuşatılmış olduğu görülmektedir. Çambaşı fiziki coğrafya özellikleri bakımından sınıflandırılacak olursak Güneyinde Berlik, Sümbüllütepe, Kücük koruk.Doğusunda Hapanardı, Yılanlıtaş ve Büyük köpru vadisi uzanmakta. Kuzeyinde Alıharmanı, Erzurummerekleri Batıdan Geçütağzı, Vadisi Mazutaşı ve Ormanlar çevrili olduğu gözlenir.Çambaşı ve çevresinin yeryüzü şekilleri döt ana bölüm halinde incelenebilir. Bunlar;Ovalar,(Yaylalar) Vadiler,Ormanlar ve Dağlık alanlardır. Ancak Çambaşı ve çevresinin Jeomorfoloji haritası incelendiğinde dengenin Dağlardan yana fazlaca bozulmuş olduğu dikkati çeker.

<>İklim:
Çambaşı her yönüyle olduğu gibi iklim özellikleri bakımından da Erzincan ile Gümüşhane bölümü arasında bir geçiş teşkil etmektedir. Yüksek güneyi duvarları ile Gümüşhane’in bunaltıcı nemli havasına set çeken Kervan kıranı Kirişlikçal”ın engeliylede şiddetli soğuklarının gelmesini engelleyen Çambaşı köyümüz kelkit üzerinde ender köylere sahip olan hoş bir iklime sahiptir.

<>Mikro klima:
Çambaşı da açık ve güneşli geçen gün sayısı ortalaması 80 gündür. Kapalı geçen gün sayısı ortalaması ise 70 gündür. En bol güneşlenme Temmuz , en az güneşlenme Ocak ve Aralık aylarında olmaktadır.köyde kış ve bahar ayları yağışlı mevsimlerdir. Ancak kışları genellik yağışlar kar şeklinde,baharları ise yağmur şeklindedir.

<>Flora (Bitki Örtüsü)
Çambaşın”ın ormanlık alanlarında; çam, ardıç, meşe, kavak, söğüt, yaban eriki, kuşburnu, alıç, graboğlu, kızambuk, kırmıt, ve ismini hatırlayamadığımız onlarca odunsu bitki bulunmaktadır.Çambaşı”nın arazisinde: krçiçeği, papatya, navruz, lale. sümbül, gelincik, itmek, çil, anık, yersoğanı, yersakızı, hatırliyamadığımız onlarca otsu ve endemlik bitgi çeşidi bulunmaktadır.

<>Fuana (Hayvan Varlığı)
Çambaşın”da florada olduğu gibi, faunada da çeşitlilik öne çıkmaktadır. Tavşan, tilki, sansar, ayı, domuz, porsuk, sincap, kirpi, yarasa, kurt, bıldırcın, akbaba, kartal, atmaca, keklik, kırlangıç, güvercin, guguk, baykuş, ibibik, ağaç kakan, karga, Saslıhan, serçe, sıvırcık, geliyon ve hatırımıza gelmeyen onlarca çeşit mevcuttur

Bir cevap »

  1. recep dedi ki:

    deyilmi yani bakın ben de sizin gibi iyi birisiyim beğenin lütfen doğru demiyormuyumtilki şahini yemesi lazım ne biçim bir hayvanat alemi yerinde olmak hiç istemezdim doğrusu.Deyilmi …!½

  2. recep dedi ki:

    acayip bir hayvan varlığı tilki şahini yiyecekken şahin tilkiyi yiyiyor

Yorum bırakın